LTE omrežje

Omrežje vrhunskih komunikacij - 4G/LTE

Naši strokovnjaki si ves čas prizadevajo za popolno izkušnjo omrežja - po vsej Sloveniji. Dobrodošli v Si.mobilovem 4G/LTE omrežju vrhunskih komunikacij.

Si.mobilova ekipa LTE strokovnjakov si 24 ur na dan prizadeva, da lahko vi brezskrbno uživate v Si.mobilovem 4G/LTE omrežju vrhunskih komunikacij.
Izkusite polno 150/50 Mbit/s hitrost prenosa podatkov in brezskrbnost kot še nikoli doslej. 

Kaj je 4G/LTE?

LTE = dolgoročna evolucija (Long Term Evolution), ker prinaša najhitrejšo izkušnjo mobilnega interneta.

S pametnim telefonom, ki podpira 4G/LTE v Si.mobilovem 4G/LTE omrežju prenašate datoteke z interneta do 10-krat hitreje kot v omrežju 3G. Razliko v hitrosti boste opazili pri igranju iger, prenosu glasbe, videa ali datotek in deskanju po spletu.

Zadeva je hitra.

 

 

Kaj potrebujete za uporabo 4G/LTE?

pametni telefon, ki omogoča povezovanje v omrežje 4G/LTE
USIM kartico

4G/LTE telefoni se samodejno povežejo v omrežje 4G/LTE. Delujejo seveda tudi v omrežju 3G, kjer še ni pokritosti s signalom 4G/LTE.
USIM kartica je novejši tip SIM kartice, ki omogoča uporabo novih tehnologij in storitev, ki zahtevajo več podatkov na sami kartici. Na voljo so na vseh Si.mobilovih prodajnih mestih v vseh velikostih (mini, micro, nano). Menjavo SIM kartice za USIM vam uredimo brezplačno.

Od česa je odvisna hitrost?

Hitrost prenosa podatkov je odvisna:

od vrste paketa, saj nekateri paketi že vključujejo visoke hitrosti prenosa podatkov do 150/50 Mbit/s;
od opcije, ki si jo lahko vklopijo imetniki paketov, ki teh hitrosti ne vključujejo. Opcija zviša hitrost prenosa podatkov do 150 Mbit/s v smeri do uporabnika (DL) in 50 Mbit/s v smeri od uporabnika (UL).

 

Vse hitrosti prenosa podatkov so odvisne od številnih dejavnikov, kot so število uporabnikov, lokalni pogoji, zasedenost omrežja, naprave in njihova programska oprema, vir prenosa podatkov, siceršnji internetni promet in dostop do strani.

Kakšna je razlika med 3G in 4G/LTE?

Si.mobilovo mobilno omrežje 4G/LTE nudi bliskovite hitrosti mobilnega interneta (do 150/50mbit/s).

4G/LTE je povsem podatkovno omrežje. To pomeni, da ob sprejemu ali vzpostavitvi klica vaša povezava samodejno preklopi iz omrežja 4G/LTE v Si.mobilovo omrežje 3G. Ko zaključite klic, se bo vaša povezava v omrežje 4G/LTE samodejno ponovno vzpostavila, če se nahajate v območju pokritosti.

 

 

 

4G/LTE v prihodnosti

  • Prvi v Sloveniji komercialno predstavili 4G/LTE

V Si.mobilu se vedno zavzemamo, da vam pripeljemo najnovejše tehnologije prvi. Tako smo 4G/LTE omrežje v Sloveniji komercialno predstavili prvi in od takrat dostop do njega omogočili že več kot 98 odstotkom prebivalcev Slovenije.

S tem že sedaj v precejšnji meri izpolnjujemo zavezo, da bomo do sredine leta 2017 širokopasovne mobilne storitve s hitrostjo najmanj 10 Mb/s omogočili tudi v najmanj 225 naseljih ali skupinah naselij na ruralnih območjih, ki danes veljajo za t.i. bele lise in so povsem brez širokopasovnega omrežja.

  • Prvi komercialno ponudili LTE Advanced

Novembra 2014 smo prvi v Sloveniji zagotovili tehnologijo prihodnosti - LTE Advanced (LTE-A), ki omogoča bistveno večje kapacitete omrežja in hitrosti do 300 Mbit/s.

Katere naprave v Si.mobilovi ponudbi podpirajo 4G/LTE?

Naprave s podporo za 4G/LTE v naši ponudbi najdete tukaj.

Kakšna je razlika med imeni LTE in 4G?

4G se pogosto označuje tudi s kratico LTE. Različni proizvajalci naprav uporabljajo različne izraze, tako denimo na iPhonovem zaslonu kakor tudi v nastavitvah najdete napis "LTE" (kadar se nahajate v območju, pokritem s 4G), medtem ko na zaslonih in v nastavitvah naprav Android lahko najdete bodisi "4G" bodisi "LTE".

Ali bo moja naprava ostala povezana v omrežje 4G/LTE?

Morda boste opazili, da vaša naprava pri premikanju preklaplja med omrežji 3G in 4G/LTE - to je zato, ker samodejno izbira najmočnejši signal na vaši lokaciji. Z rastjo našega omrežja tekom leta boste opazili, da je vaša naprava vse pogosteje povezana v omrežje 4G/LTE.

Kako vem, kje je 4G/LTE?

Ko se vaš telefon s podporo za 4G/LTE nahaja na takem področju, se poleg indikatorja pokritosti na vrhu zaslona prikaže tudi ikona z napisom "4G" oziroma "LTE".